Panglipur Den Haag
PENCAK SILAT
Pencak Silat is een van oorsprong Indonesische krijgskunst met een duidelijk eigen karakter.

ASPECTEN
Pencak Silat kenmerkt zich door vier aspecten:
1. Bela Diri (zelfverdediging)
2. Seni (kunst)
3. Olah Raga (sport en wedstrijd)
4. Mental Spiritual (mentaal-spiritueel)

Deze vier aspecten vloeien in elkaar over en zijn daardoor niet los van elkaar te zien. De mate van aandacht per aspect verschilt echter per stijl en school.

OORSPRONG
De oorsprong van de verdedigingskunsten ligt in India. In Kerala (Zuid-India) bijvoorbeeld, wordt tot op de dag van vandaag de verdedigingskunst Kalari Payattu beoefend die uit het jaar 400 stamt. Vast staat echter dat de verdedigingskunst reeds vele eeuwen eerder ontstond, namelijk ten tijde van de Mahabharata periode.

Monniken uit India hebben naast hun meditatie- en yogatechnieken ook hun verdedigingstechnieken buiten India verspreidt. Ook de Indiase krijgers die de handelswaren moesten beschermen hebben hun krijgskunsten doorgegeven, onder andere aan het Indonesische hof. De opgedane krijgskunst werd door het Indonesische hof aangepast aan eigen wensen en eisen, waardoor er een eigen krijgskunst ontstond. Door het geografische karakter van Indonesië met haar honderden eilanden zijn er veel verschillende stijlen ontstaan.

Door onze school wordt onderricht gegeven in de West-Javaanse stijl Panglipur die in 1974 in Nederland is geïntroduceerd.

DANSKUNST
In de koloniale periode werd Pencak Silat verboden, omdat de bezetters dit als een bedreiging zagen. Zij waren bang dat de Indonesiërs door het beoefenen van deze krijgskunst de macht terug zouden kunnen grijpen. Ondanks het verbod leidde Pencak Silat in Indonesië een actief ondergronds bestaan. Er werd in het geheim getraind en onderricht gegeven aan een klein aantal besloten groepen en binnen familiekringen. Wel mocht de danskunst (Seni Silat) worden gedemonstreerd ter opvrolijking van volksfeesten en bruiloften. Hierbij ligt de nadruk op de gracieuze in elkaar vloeiende bewegingen (gevechtsmethodieken) van armen, voeten en positieveranderingen.

WAPENS
Tevens wordt bij het beoefenen van Pencak Silat verschillende wapens gebruikt die gepaard gaan met specifieke vaardigheden waaronder de 'golok' (kapmes), de 'trisula' of ook wel 'siku siku' (drietand), de 'pisau' (mes), de 'celurit' (sikkel), de 'toya' (stok) en de 'kipas' (waaier).